Kohde on nyt suljettu kauden päätyttyä. Juuri ennen seuraavan kauden alkua päivitämme sivuillemme uudet tiedot retkistä, tapaamisajoista jne.

Ruoka ja juoma

Kroatialla on pitkä ja rikas ruokakulttuuri, jossa vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä keskeisiä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Monet perinteet ovat sekoittuneet vuosien saatossa ja ruuasta voi aistia sekä Italian, Unkarin että Balkanin vaikutteet. Dalmatiassa huomaat erityisesti italialaisen vivahteen, sillä melkein kaikkien ravintoloiden listalla on pastaa, pitsaa ja valkosipulilta tuoksuvia mereneläviä.

Lounas tarjoillaan tavallisesti klo 11.00–15.00 ja illallinen klo 18.00 alkaen, mutta kroatialaiset itse, samoin kuin italialaiset, syövät mielellään illallisen myöhemmin. Ravintolat menevät yleisesti kiinni noin puolenyön aikaan. Palvelumaksu on 10 prosenttia ja se ei useimmiten sisälly laskuun. Juomarahaa ei tavanomaisesti jätetä, mutta jos olet todella tyytyväinen saamaasi palveluun, voit luonnollisesti antaa vähän ylimääräistä, yleensä 5–10 prosenttia laskun loppusummasta.

Hintataso Dalmatiassa on edelleen miellyttävä. Cappuccino maksaa harvoin enempää kuin 8–10 kunaa, olut n. 15–20 kunaa, pitsa lounaaksi n. 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa n. 150 kunaa. Annokset ovat reiluja ja palvelu yleisesti ottaen hyvää.

Jos haluat kokeilla tyypillistä dalmatialaista keittiötä, kannattaa käydä "konobassa" (taverna). Parhaimmat sijaitsevat usein hiukan keskustan ulkopuolella, joten kannattaa ottaa taksi tai mennä vuokra-autolla. Vastineeksi saat maistaa todellista kotiruokaa, joka on huolellisesti valmistettu ihanassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset syövät usein konobassa ja kuten tiedämme, se on hyvän ruuan merkki! 

Missä tahansa Dalmatian ravintolassa käytkin, melkein aina on saatavilla pastaa / pitsaa tai yksinkertaisempia ruokia n. 40 kunalla. Sen vuoksi hintatasoa määritellessämme olemme jättäneet ravintoloiden erikoisuudet listauksen ulkopuolelle. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Nähdäksesi ruokalistan kokonaisuudessaan sinun täytyy useimmiten mennä ravintolaan sisälle, sillä tavallisesti ruokalistaa ei ole nähtävillä sisäänkäynnin ulkopuolella. Huomioithan, että perunat, riisi, ranskanperunat jne. täytyy yleensä tilata erikseen. Ruuan kanssa syödään tavallisesti myös leipää "kruh".

Yksinkertainen ja edullinen tapa päästä eroon nälästä on poiketa johonkin lukuisista pizzerioista. Pizzat muistuttavat hyvin paljon italialaisia ja monissa paikoissa voit tilata myös pastaa. Mikäli sinulla ei ole todella kova nälkä, etsi "slasticarnice", joka on eräänlainen leipomo. Voit ostaa esimerkiksi "burekin", joka on juustotäytteinen voitaikinaleivos, jonka monet kroatialaiset syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat "cevapcici" (mausteiset lihapullat), "pljeskavica" (naudanlihapihvi) ja "ražnjici" (grillivarras, useimmiten lihasta, mutta myös vihanneksia voi olla mukana).

Kala ja merenelävät 

Sekä kala että merenelävät ovat todella maukkaita Dalmatiassa ja niitä näkee useimmilla ruokalistoilla monessa eri muodossa. Itämaiset vaikutteet näkyvät rakkaudesta grillattuja ruokia kohtaan ja sinulla onkin mahdollisuus kokeilla dalmatialaista meriahventa tai rapua grillattuna ja tarjoiltuna sitruunanviipaleen sekä raikkaan salaatin kera.

Oliiviöljy
Vuosisatojen ajan oliiviöljyä on käytetty ruuanlaitossa ja vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Dalmatiassa kasvatetaan luonnollisesti oliiveja ja leuto ilmasto sekä hedelmällinen maaperä mahdollistavat täysin erityyppisen öljyn, jonka moni on arvioinut maailman maukkaimmaksi ja hienoimmaksi oliiviöljyksi. Sitä on saatavilla niin supermarketeista kuin kauniissa pulloissa matkamuistomyymälöistäkin. Hvarin teitä ajaessa ja myös rannikolla tulee vastaan pieniä myyntikojuja ja maatiloja, jotka myyvät niin ikään edullisesti oliiviöljyä ym. 

Pršut - ilmakuivattu kinkku
Pršut on kinkkua, joka on tunnettu maustaan, mutta myös siitä, kuinka se on tuotettu. Valmistuksessa on huomioitu seikat sikojen kasvatuksesta lähtien (paljon rakkautta) tapaan, jolla lihaan hierotaan mausteet ja yrtit ja lopuksi annetaan kuivua "Buratuulessa" - raikkaassa pohjoisen tuulessa. Kokeneet herkuttelijat ovat osoittaneet maistavansa erot pršutin maussa, jopa niin tarkasti, ovatko siat saaneet "kotiruokaa" vai onko niille syötetty väkirehua. Pršut tarjoillaan usein yhdessä lampaanjuuston kanssa oliiviöljyn kera ja se löytyy usein ravintoloiden listoilta. Katso "Dalmatinska plitica" alla.

Burek
Ilmava lehtitaikinasta tehty leipä, joka täytetään erilaisilla raaka-aineilla kuten lihalla, juustolla, perunalla tai omenalla. Täydellinen välipala, jonka löytää useimmiten leipomoista.

Pljeskavica
Naudanlihasta tehty pannupihvi, johon on sekoitettu pepperonia. Pikaruokaa, jota myydään tiskiltä, kuten meidän nakkisämpylöitä. Tämä ruokalaji on alkujaan kotoisin Bosniasta.

Cevapcici
Jauhelihapyöryköitä, jotka tarjoillaan punasipulin ja muiden lisukkeiden kanssa, usein myös vihannesten tai pitaleivän kera. Myös tämä herkku on alun perin kotoisin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica
Kroatialainen noutopöytä pienoiskoossa. Jos tilaat tämän annoksen, saat lautasen, jossa on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein jotain sardelleja ja ehkäpä hieman fetajuustoa. Lisäksi annokseen kuuluu leipäpalanen sekä lasi viileää valkoviiniä on mainio lisä. Erinomainen valinta, jos sinusta tuntuu, että on liian kuuma syödä mitään lämmintä ruokaa.

Peka
Padassa tai syvässä uunivuoassa takkatulen loimussa paistettua lihaa vihannesten kera. Voi olla myös kalaa ja mereneläviä, mustekalaa, lammasta, vasikanlihaa tai kanaa. Peruna ja valkosipuli ovat olennainen osa ruokaa, mutta myös muita juureksia voidaan lisätä, jos niitä on saatavilla. Täytyy usein tilata ravintolassa etukäteen, sillä valmistamiseen menee useita tunteja.

Buzzara
Oikeastaan ruuanvalmistusmenetelmä, joka soveltuu erilaisille mereneläville. Buzzarra tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että pääraaka-aineet on keitetty mausteisessa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus kastiketta saa pastan kera.

Pasticada
Eräänlainen muhennos, jota jotkut kuvailevat hapanimeläksi. Maku perustuu alhaisessa lämpötilassa viinissä haudutettuun lihaan. Joskus joukossa on myös kuivattuja luumuja.

Mixed grill
Löytyy useimmilta ruokalistoilta ja voi vaihdella tyydyttävästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan lautasella yhdessä sipulin, ajvarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskanperunoiden kera. 

Risotto
Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on usein koostumukseltaan kevyempi ja siinä ei aina ole juustoa. Erinomainen ja edullinen lounasruoka, josta on usein erilaisia muunnelmia (kasviksista, merenelävistä ja talon tapaan tehtyjä) useimmissa ravintoloissa.

Paški sir - Juustoa Pag-saarelta. Voimakas maku.

Kozji sir - Vuohenjuustoa.

Sir iz ulja - Keltaista kovaa juustoa kasvisöljyssä.

Kobasica - Paikallista makkaraa. Todella hyvää!

Kulen - Paprikamaustettua salamia Slavoniasta. Voimakasta!

Zagrebacki odrezak - Schnitzel, joka on täytetty kinkulla ja juustolla.

Muckalica - Paprikalla maustettu liharuoka.

Hobotnica na salaty - Mustekalasalaatti.

Fuzi - Kotona tehtyä pastaa, tarjoillaan usein lihakastikkeen kanssa (muistuttaa gulassia). Goveda juha - Kevyt keitto, joka on tehty naudanlihasta.

Punjena paprika - Täytetty paprika, jossa on riisiä, jauhelihaa ja sipulia.

Sarma - Kaalikääryleitä.

Ombolo - Sianlihaa, joka on marinoitu viinissä ja valkosipulissa. Grillataan usein erilaisten paikalliseen tapaan valmistettujen makkaroiden kanssa. Tarjoillaan mieluiten hapankaalin kanssa.

Juomat
Uuteen maahan tutustuu parhaiten paitsi kiertämällä sen, myös kokeilemalla paikallisia juomia. Kroatiassa on tapana nauttia juomia kahviloissa 'kavana' ja baareissa/kahviloissa 'kafic', jotka reunustavat kaupunkien katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avaavat ovensa klo 06.00-07.00 aamulla, jotta töihin menevät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on n. klo 23.00, kesällä joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on vahva ja hinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Suomessa. Kahviloissa tarjoillaan harvoin ruokaa.

Kava - kutsumme espressoksi ja kroatialaiset juovat tätä usein itse

Kava s mlijekom - kahvia ja maitoa

Kava sa šlagom - kahvia ja kermaa

Turska kava - turkkilaista kahvia, joka tarjoillaan niin, että pohjalle jää kahvinporoja

Caj - tee

Olut
Olut 'pivo' on hyvää ja useimmat kotimaiset oluet ovat vaaleaa lageria. 'Karlovacko', 'Laško' ja 'Ožujsko' ovat kolme tunnettua merkkiä. 'Tomislav' on tummaa olutta. Monet hyvin tunnetut merkit kuten Tuborg, Stella, Kaltenberg ja Carlsberg valmistetaan lisenssillä Kroatiassa ja niitä on helposti saatavilla. 'Malo pivo' (pieni olut) on tavallisesti 30 cl ja 'veliko pivo' vastaa isoa vahvaa olutta. Yksi olut maksaa n. 6–20 kunaa riippuen koosta ja merkistä. 'Toceno pivo' tarkoittaa tynnyriolutta ja sitä saa useimmiten kolmessa eri koossa: 2 dl, 3 dl tai 0,5 l. Kahteen kroatialaiseen olutjuomaan kaadetaan pohjalle virvoitusjuomaa: 'radla' - olutta sekoitettuna Spriten (tai 7 Up:n) kanssa ja 'dizel' - olutta sekoitettuna Coca Colan kanssa.

Viini ja väkevät alkoholijuomat
Kroatiassa on pitkät perinteet viininvalmistuksessa, ja hyvistä viineistä kiinnostuneille on täällä oiva tilaisuus tutustua viininvalmistuksen saloihin. Lähes kaikilla alueilla omat viininsä, ja kolme tunnetuina merkkiä ovat Pošip, Grk ja Plavac. Dalmatialaista viiniä voi ostaa erityisistä viinikaupoista, joissa myös silloin tällöin voit koemaistaa viiniä, josta olet kiinnostunut. Useimmat viinikaupat myyvät myös muita erikoisuuksia kuten oliiviöljyä, hunajaa, kotitekoista pastaa jne. Parasta ja edullisinta viiniä voi ostaa suoraan valmistajalta. Kroatialaiset sekoittavat viiniin mielellään itse vettä. Suosittuja viinipohjaisia juomia ovat 'bambus' (punaviiniä ja Coca Colaa) sekä gemišt (valkoviiniä ja hiilihapollista vettä) Paikallisia väkijuomia ovat 'Sljivovica' (luumuviina), 'Viljamovka' (päärynälikööri), 'Medovina' (hunajaviini) ja 'Maraskino' (kirsikkalikööri Zadarista). 'Rakija' on paikallinen viina ja sen kotitekoisia muunnelmia myydään vähän joka puolella.

Vettä 'voda' on toki saatavilla kaikista kahviloista ja baareista. Ellei halua juoda hanavettä, saa pyydettäessä myös kivennäisvettä.

Kippis, tai kuten sanomme täällä, živjeli!